Recull de plantes silvestres - 1r trimestre de l'any - ERICA MULTIFLORA


EL CIPELL, DELICADES FLORS I FUSTA POLIVALENT

Nom científic: Erica multiflora

Nom català: Bruc d'hivern, cipell, cepell, xipell, tirapets, petorra, espetagall.


El cipell, en flor, és una de les nostres plantes més boniques que ara engalana els terrenys del terme amb les seves flors campanulades i el verd intens dels nous brots. Aquesta planta de fulla perenne creix en abundància als pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Viu sobre substrats carbonatats. 




Època de floració a la Granadella: novembre, desembre, gener, febrer, març (anirem actualitzant al blog) 

Les seves fulles són petites i les flors rosades s'agrupen a la part final de les seves branques. 



Als animals que pasturen i cérvols els agrada picar cipell. També els agrada a les papallones i les abelles en fan una mel especial amb un regust amarg. La mel de bruc és apreciada en apiteràpia pels continguts en calci, potassi i ferro i les seves propietats remeieres que la fan antireumàtica i antiinflamatòria de les vies urinàries. 

És una planta amb una capacitat de rebrotar molt alta després d'incendis. 

PROPIETATS REMEIERES

Les branques florides collides en plena floració s'han utilitzat tradicionalment com a medicinals per depurar les vies urinàries i l’aparell renal. En decoccions, banys, cataplasmes i maceracions en oli s'utilitzava per a la pell, la gota i el reuma. 
També forma part de la teràpia natural floral amb les 38 flors de Bach.

USOS TRADICIONALS:

Quan un animal havia patit la picada d'un animal verinós d'un sacre, escurçó o alacrà se'ls clavava una vareta de cepell per drenar tot el verí. 
Aquesta planta, juntament amb altres com el romer, l'argelaga i els pins eren el combustible tradicional que s'emprava en els forns de coure pa. La llenya de bruc també s'empra per torrar aliments a la brasa.  
La seva fusta és un excel·lent combustible. El seu nom de petorrera ve dels espetecs que fa la planta quan es tiren rametes de cepell al foc. 
Antigament també s'emprava per a l'aïllament, cistelleria, fabricació de petits estris, farcir matalassos i coixins i per fer escombres. 
Dins les cases s'utilitzava de manera ornamental, en gerros i corones per les portes. 


LLEGENDES I MITOLOGIA:

El bruc s'associa amb la naturalesa femenina i l'element aigua. També amb les deïtats Venus, Isis i Afrodita. És una planta que ensenya a trobar el nostre lloc a les arrels enredades de la nostra comunitat. Ajuda en l'autodescoberta i en els nous començaments. 

Portar un ram a casa, de les flors més blanques, aporta pau, energia positiva i protecció. Es creia que on hi havia bruc florit vivien fades a prop i s'atreia els bons esperits. És una bona idea regalar-ne a les persones que admirem i formen part de la nostra vida. Els rams de bruc rosa s'associen amb l'amor, la passió. També amb la resolució de conflictes i l'harmonia de les relacions. És una bona planta per estar present en les bodes, ja que es creia que aportava amor, passió, bona sort, cooperació i treball en equip. 


DITES I REFRANYS:

"L'octubre, molt de suc i poc de bruc". 

És un mes on a les cases hi havia molt de vi i most, però en canvi, fins al novembre no començava a florir el bruc d'hivern. 





"Heather, with her purple rinse, is a resilient old bird full of gifts of humour. She has a spring in her step, a youthful Crone. She is a psychic; full of prophetic insight. Her magic is feminine and she can gift you with babies if asked the right way. She holds memories and healing in her "waters". Listen carefully to her joking ways; there are pearls of wisdom in there, wise words to solve relationship woes" de Seedsistas.  



















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fototrampeig teixó comú (Meles meles)

Fototrampeig (30 de desembre - 31 de Gener)

Presentació